8.9.08

Día de Independencia

Mexiko slaví. Příští týden, přesně 16. září, se oslavuje Den nezávislosti. Není to tu jako u nás v říjnu, že jen několik politiků se objeví při kladení věnců a většina obyvatelstva zůstane zalezlá doma nebo vyrazí do nákupního centra. Jak už bylo několikrát řečeno, Mexičan slaví rád, takže proč nevyužít i oslavu založení vlasti.
K oslavám je nutné náležitě se vybavit. Zakoupit dostatečný počet mexických vlajek, sombrér, konfet a bonbónů - samozřejmě vše v národních barvách. Dneska mě pobavili v supermarketu, kde vedle nabídky národního nápoje, tequily, byly vyrovnány do podoby vlajky červená rajčata , bílé cibule a zelené avokádo. Mají to tu jednodušší, kdyby měli českou vlajku nevím, jak by sháněli něco modrého :-).
Oslavuje se i ve Volkswagnu. Aby zahraniční pracovníci nebyli úplně mimo mísu, firma pro ně pořádá Mexickou noc. Je to něco jako generálka na vánoční večírek, akorát se jí typická mexická jídla jako frijoles (fazole), arroz blanco (bílá rýže se zeleninou) nebo sladké bunuelos (něco jako fritované palačinky), tančí se mexické tance a profesionálové předvádějí něco z foklóru a taky se zpívá mexická hymna. To byla paradoxně asi nejveselejší část, protože nám byl rozdán pouze text (6 slok ) bez not. Takže jsme hymnu povětšinou španě recitovali a ještě si ji doma posléze překládali, abysme věděli o co vlastně šlo. Veselo bylo až do noci, i když převážná německá většina hostů byla v zábavě zdrženlivá. Bavili se hlavně Mexičané - ale to je dobře, vždyť je to hlavně jejich svátek, tak ať si ho pořádně užijí!


Žádné komentáře: