29.10.08

Hacienda Cocoyoc

Minulý víkend jsme strávili na haciendě Cocoyoc. Jeli jsme tam na doporučení mojí učitelky španělštiny, která při líčení tohoto místa nešetřila superlativy. Byl to velice odpočinkový víkend.

Mexické haciendy jsou venkovské usedlosti, které vznikly v koloniální a postkoloniální době. Byl to vlastně velkostatek s obrovskými polnostmi, na kterých se pěstovala kukuřice, pšenice nebo cukrová třtina a chovaly se krávy, prasata a koně. Hacienda byla ve své době soběstačná ekonomická jednotka. Na začátku 20. století bylo spousta haciend zdevastovaných během revoluce. Některé ale vydržely neporušené a obnovily svou činnost, některé byly časem předělány na hotely. A to je taky případ Cocoyocu. (Mimochodem - Cocoyoc znamenáv indiánském jazyce nahuatl "místo kojotů")

Hacienda v Cocoyocu vznikla v 17. století, kdy se tu pěstovala cukrová třtina a časem se hacienda stala jedním z nejvýznamějších producentů cuktru v zemi. V roce 1910 byla zničena a v šedesátých letech zde vznidkl hotel, který jeho zakladatel nazval "Americký ráj". Dneska je to celkem luxusní hotel v tradičním mexickém stylu s bazény, vlastními lázněmi a golfovým hřištěm.


Tento strom pravděpodobně pomatuje haciendu v jejích nejlepších letech. Za staletí prorostl akvaduktem a stal se jeho nedílnou součástí.

V celém areálu haciendy je spouta vody. Třeba tenhle umělý vodopád...

Užívali jsme si bazény, které jsou částečně zbudované ve starých ruinách. Naštěstí celý víkend svítilo krásně sluníčko, tak jsme se mohli cachtat nekonečně dlouho.

Součástí haciendy byl i kostel. Majitel se musel starat o duchovní osvětu svých podřízených. Dnes kostel slouží nejen jako hotelová kaple, ale jako místo romantických svateb. Po jedné takové zbyla fontána ozdobená květinami.

Hacienda i její okolí je plné zeleně, občas přímo tropické džungle.

K hotelu patří také devítijamkové golfové hřiště. My jsme sice nehráli, ale krásně jsme se prošli okolo.

Žádné komentáře: