11.1.10

Zzzima v Pueble

Mrzne. V zemi, která láká turisty na tyrkysové moře, palmy a bílý písek mrzne. V některých částech Mexika klesají teploty v noci až k mínus devítce, na pobřeží dují vichry a jsou třímetrové vlny. Soucítím se všemi turisty, kteří si zaplatili útěk do tepla Karibiku a teď v Cancúnu shánějí zimní bundy.
No co, řeknete si vy, co právě koukáte na sněhovou vánici, která přidává další centimetry ke sněhovým závějím. Jenže v Evropě jsou lidé na zimu připraveni od nepaměti. Domy mají izolaci, dvojitá okna, utěsněné dveře a topení. Přinejhorším má každý doma alespoň péřovou deku nebo spacák. Tady ne. Domy jsou postavené tak, aby odolaly zemětřesení, ale na mráz tu nikdo nemyslí. Topení mají jen ty nejluxusnější nemovitosti a to je ještě na propan nebo elektriku. Když někdo topí propanem, tak to aby si každý den objednal zvláštní dodávku, kdo topí elektřinou, může si na to rovnou vzít hypotéku.
Náš domeček-hangár je nevytopitelný. Teplo z přímotopů s rychle vznese ke čtyřmetrovým stropům, aby se přes tenkou střechu nenápadně vytratilo. Máme tedy doma zimu. Dost velkou. Dneska ráno jsme trhli rekord. Tepoměr nám v ložnici ukazoval 10 stupňů. Už jsme ale začli topit, a tak se ručička vyšplhala na závratných 13. Naší nadějí je sluníčko, které snad po dvou dnech konečně vyleze a trošku nás ohřeje. Naštěstí máme péřovou deku a velkou postel. Takže tam jsme trávili víkend a asi budeme trávit i pár dní následujících.

Žádné komentáře: