20.11.10

La Paz, Baja California

Je šedivo. Je nevlídno. Počasí akorát tak na čaj a knížku u krbu. Anebo čas na vzpomínání na letní dovolenou. Na dovolenou v Dolní Kalifornii.
Baja California byla nejsevernějším místem, které jsme v Mexiku navštívili. Kalifornie je poloostrov se dvěma státy Baja California Sur (jižní) a Baja California (severní). Ještě severněji leží Kalifornie ve Spojených státech, kdysi nazývaná Alta California (Horní Kalifornie). Původně byla Kalifornie jedna, velká a celá patřila Mexiku. Kdyby o ni nepřišlo ve válce, mohlo teď být Los Angeles i s Hollywoodem mexické.



Hlavním městem Baja California Sur je město La Paz. Přístav s letištěm a pár set obyvateli je ospalým administrativním centrem státu. Celý poloostrov je poměrně izolovaný, na pevninu je to 1700 kilometrů po silnici číslo 1, která vede celým poloostrovem od severu na jižní cíp, kde je právě La Paz. Takže do Mexika DF se dá autem dojet tak za 4 dny. Dál se dá využít k dopravě loď a samozřejmě také letadlo. My letěli, z Mexika DF 2 hodiny.

Také La Paz má zócalo s kostelem, ale centrem města je pobřežní promenáda. Promenádovat se na ní dá omezeně a to kvůli počasí. V Kalifornii skoro neprší, většina dnů je slunečná a horká. My byli na dovolené v červenci, kdy ve většině míst Mexika vytrvale prší. Tady jsme neviděli ani mráček. Do města se dá jít ráno, asi do jedenácti a pak až večer. My podcenili rady místních a vydali se na procházku už v pět. Bylo to brzo. Když clověk vystoupil z klimatizovaného auta, měl pocit, že stojí pod obrovským horkým fénem. Bylo vedro, že se skoro nedalo ani dýchat. Město vymetené, všichni byli schovaní ve stínu domů a drželi siestu. Promenáda se začala plnit okolo půl osmé, to už začalo být teplo snesitelné .

Pobřežní molo vypadalo idylicky. Pod ním plážička a slunečníky, ale moře ke koupání moc nelákalo. Celé pobřeží je tu totiž poměrně mělké a prorostlé řasami. Cortézovo moře, které je mezi pevninou a poloostrovem, je klidné jako rybník.

A dostáváme se k další dominantě Baja California a to je kaktus. Celý poloostrov je poušť či polopoušť. Pro normální stromy tu není dostatek vláhy. A my už víme odkud se vzal symbol Mexika. Ten pasáček koz, se sombrérem, spící pod kaktusem by mohl být k vidění pod každým kaktusem v kaktusovém lese.

Tady jsme bydleli. V bungalovu u jednoho střeleného německého doktora na penzi. I on měl v zahradě spoustu kaktusů. Ten, co nám stínil vchod byl prý okolo čtyřset let starý a pořádně pichlavý. Na zahradě byly dokonce dva tak velké a silné kaktusy, že mezi nimi byla zavěšena houpací síť, která unesla mne i obě děti. A kaktusy to vydržely.

Silnice jsou na mnoha místech pouze zpevněné cesty. Asfalt by za větru stejně časem přikryl prach a písek, tak proč ho tam dávat. Pobavilo nás, že i na prašných cestách se dělají písečné topezy. Jinak vzhledem k místní infrastruktuře je nejpoužívanějším vozidlem džíp, případně pick up. Místy si jízda v písku nezadala s jízdou ve sněhu.

Cucaracha, cocrouch čili šváb. Kalifornské podnebí jim asi svědčí. My jich měli v bungalovu nepočítaně. Jsou hnusní, rychlí, ve tmě šusti a když se na ně šlápne, hlasitě křoupnou. Tohoto jsme dali pro výstrahu na pavučinu do kaktusu. Za pár dní byl snězen mravenci a bylo po výstraze. Nevítaný hmyz i se štíry a hady je tou stinnější stránkou místní přírody.

Žádné komentáře: