21.12.11

Sáňkování v Harzu


Do minulého týdne nebyl sníh nikde, pak jeden den všude a teď zůstal na horách. Ano, i tak placatá země jako je Dolní Sasko má hory. Sasové tvrdí, že jejich krajina je tak plochá, že ve čtvrtek vidíte toho, kdo k vám přijde v sobotu na návštěvu. To ale neplatí v Harzu, nejvyšším místním pohoří.

 Harz leží na území spolkových zemí Dolní Sasko, Sasko Anhaltsko a Durynsko. Nejvyšší horou je Brocken. Do roku 1989 bylo pohoří rozděleno železnou oponou a na Brockenu bylo "ucho" DDR.  Z našeho pohledu se Harz asi nejvíce podobá Šumavě. Nevysoké kopce porostlé hustými lesy a sem tam vesnička, horské středisko nebo vzdušné lázně.


My jsme toho o Harzu zatím moc nevěděli, ale teď jsme tam vyrazili na krátkou dovolenou a ejhle. Nejen že se tam dá sáňkovat, ono se tam dá i lyžovat, chodit na tůry a v létě jezdit na kole. Překvapilo nás, kolik sněhu za pár dnů napadlo, a tak místo naplánované procházky jsme zašli do půjčovny a po dlouhých letech si zasáňkovali. Sáňkařská dráha na kopci Wurmberg funguje už od začátku dvacátého století dodnes. Téměr dva kilometry dlouhý sjezd si užívali jak dospělí, tak děti. Jedinou nevýhodou pro nás bylo, že jsme ten červený kus plastu nějak neuměli řídit, takže na konci sjezdu jsme měli sníh nejen v kapuci...



Žádné komentáře: