8.4.12

Veselé Velikonoce


Velikonoce po Německu nejsou nic nového pod sluncem. Vajíčka a čokoláda jsou hlavními hity, stejně jako u nás. Jen se tu nevytratil ten religiózní rozměr, takže se ve velkém chodí do kostela. Nejdříve pro posvěcené jarní proutí a pak na Bílou sobotu a Velikonoční neděli. Po nedělní mši a svátečním obědě chodí velikonoční zajíček s pytlem plným dobrot a malých překvapení pro děti. Své dárečky schová do zahrady nebo v případě ošklivého počasí po domácnosti a děti hledají  skrýše plné sladkých překvapení.  No, a protože má velikonoční zajíček v pondělí volno, přesunul se poslední roky i do Čech a tam si to o den později zopákne.  

Ale dozvěděli jsme se, že pro barvená vajíčka se chodí v Bavorsku ke svobodným ženám i v pondělí (tady na severu ten zvyk není). Vejce od slečny musí být červená a patří k nim i panák pálenky. Koledníci se tak zmrskají i bez mrskání pomlázkou. Pomlázku jsme zatím všude ve světě museli dost vysvětlovat a někdo prostě nepochopí, že nejde o týrání žen, ale o lidovou tradici.:-)

Víme, že hlavní atrakcí je pro děti v Německu nedělní odpoledne, ale dneska jsme jeli z Čech a zajíček tu naši rychlou jízdu nějak nestihl.  Abych dodržela alespoň něco z českých pondělních zvyků, vyslala jsem děti na zahradu natrhat lístečky jako obtisky na vajíčka barvená v cibuli. A ony místo toho přinesly vajíčka čokoládová od sousedů. Těm se zajíček dost opozdil a chodil téměř před večeří. A když sousedé zjistili, že u nás bude nadílka až druhý den, o zahradní úlovek se podělili.

Vajíčka v cibuli pro mě mají ještě jednu asociaci a to mexickou. Tam jsou velikonoce velice důležité a velice náboženské a smutné svátky. Žádné jaro, žádná mláďátka natož barevná vajíčka. Myslela jsem tedy, že obarvím vejce alespoň v cibulových slupkách, ale ouha. Všude se prodávala cibule bílá a úplně nahatá, zbavená všech hnědých sukének. Dodnes netuším, proč zelináři v Mexiku cibuli loupou, ale těch pár let jsem barvila vajíčka čajem.

Přejeme Vám krásné velikonoční svátky s vajíčky, čokoládou, s pomlázkou i bez. Hlavně si je užijte ve zdraví.

Žádné komentáře: