24.5.13

Berlín s dětmi

Po téměř dvou letech v Německu jsme usoudili, že je čas ukázat dětem hlavní město. Mysleli jsme si, že si uděláme pěkný velikonoční výlet, posedíme občas v parku, prohlédneme pár pamětihodností a možná nějaké to muzeum. No, ve městě leželo 10 centimetrů sněhu, vál vítr-severák a občas sněžilo. Takže jsme absolvovali tour po berlínských muzeích.

 
Jako první bylo na řadě Technické muzeum (http://www.sdtb.de).Všichni známí nám ho doporučovali a měli pravdu. V muzeu by se dalo strávit pár dnů, my ho za jedno odpoledne jen zběžně prošli. Kluci si vybrali sekci letectví a lodní dopravy, kde jsme se poohlédli déle, ale některé části jsme třeba nestačili navštívit vůbec. Muzeum je to šahací, takže se tam nestává, že exponáty jsou ohrazeny a bdělí dozorci nedohlíží na každé byť jen přiblížení k historickým klenotům, jako tomu bylo před pár lety v Praze.
Pokud budete v Berlíně s jen trochu zvídavými dětmi, určitě si návštěvu nenechte ujít a vyhraďte si na ni nejméně celý den. Cena vstupného je pro děti zdarma, pro dospělé 6 euro. Se slevovým kuponem, který je k nalezení na kartičkách v hotelích nebo restauracích, se platí 6 euro za dospělé dva.

Samozřejmě bylo nutné prohlédnout si také základní stavební pamětihodnosti jako je Brandenburská brána, Reichstag a Alexanderplatz. Všude spousta turistů a dlouhé fronty. Kdo chce nahoru na televizní věž, udělá nejlépe, pokud si vstup na daný čas zarezervuje po internetu. Na lístky se na místě čeká dlouhou dobu a neméně dlouho se pak čeká na samotný vstup. S dětmi to byla nesplnitelná mise. Raději jsme si zaplatili okružní jízdu lodí. Člověk si při ní odpočině po několikahodinovém chození městem, děti se i prospí a jsou čilé až do večera.


Další den bylo na pořadu dne Muzeum komunikace (http://www.mfk-berlin.de). Na toto muzeum jsme narazili úplnou náhodou před pár lety úplně náhodou. A dnes jsme usoudili , že místo, kde člověka pozdraví roboti, může se vyzkoušet potrubní poštu, vyslat zprávu kouřovými signály nebo vidět komunikační prostředky z doby předinternetové, by mohlo být zajímavé i pro děti. A taky že ano. Posílat obrázky potrubní poštou si navzájem vydržely půl hodiny. My si zatím prohlíželi sbírku zvláštních dopisů a pohlednic. Nikdy by mě nenapadlo, že pošta doručí popsaný dubový list, na kterém je nalepená známka.


Posledním muzeem bylo Přírodopisné muzeum (http://www.naturkundemuseum-berlin.de/). Co do rozsahu nejmenší, protože se částečně renovuje. Ale kostry dinosaurů v životní velikosti a část o vesmíru zujala i tak.

Poslední atrakcí, kterou jsme navštívili byl Loxx Miniatur Welten Berlin. (http://loxx-berlin.de/). Kdo už byl v obdobné atrakci v Hamburgu, bude zklamán, protože místní svět železnic není tak rozsáhlý. Jsou to zatím jen dvě místnosti - první je model Berlína, druhá letiště. Kdo se ale spokojí s málem a třeba nechce nakupovat v obrovském nákupním centru Alex, kde je železniční svět umístěn, může zde prožít pěknou hodinku pozorováním vláčků a výjevů ze života Berlína.


 Samozřejmě při procházce Berlínem nesmíte minout zbytky zdi nebo bývalé enderácké panáčky na semaforech, které se mimo jiné už dostaly do muzea komunikace.



Žádné komentáře: