11.11.13

Divadélko




Včera jsme po delší době absolvovali kulturní zážitek. Byli jsme s dětmi na loutkovém divadle a byla to opravdu „vysoká“ kultura.

Od odpoledního divadla jsme opravdu nečekali žádné večerní róby a ticho jak v kostele, ale skutečnost nás poněkud zaskočila.  První, co nás v divadle přivítalo, nebyla paní pokladní, ale vůně popcornu. Jeho malá výrobna byla umístěna na prominentním místě hned vedle pódia. A tak děti, jak přicházely do divadélka, přemlouvaly čile rodiče k nákupu. Samozřejmě i naše děti měly najednou strašný hlad na popcorn a strašnou žízeň na džus, případně chuť na lízátko. Snažili jsme se jim vysvětlit, že do divadla, i když dětského, popcorn podle našeho mínění prostě nepatří a ony žádný nedostanou. Se začátkem představení se prodavačka popcornu změnila v herečku a my mysleli, že nebezpečí pominulo. Ale to jsme netušili, že budou tři kraťoučké přestávky na předělání kulis a každá cenná minuta bude využita k prodeji kukuřičné pochoutky. Mělo to za následek nejen neustále žadonění našich dětí o zakoupení alespoň jednoho kornoutu, ale i to, že jsme z představení moc neslyšeli, protože chroupání a šustění bylo prostě hlasitější, než hlasy loutkovodičů.  Jak vypadalo divadlo po skončení představení, není asi třeba líčit. Pokud by tam vypustili malé čínské prasátko a nechali ho tu spoušť zlikvidovat, nemuseli mu už nic dávat k večeři.

Děti si představení užívaly, zapojily se do hry a bavilo je to. Rodiče již méně, protože scénárista té pohádky asi neměl moc bystrý den, když ji psal. A tak jsme měli dost času na pozorování okolí. Zaujala nás holčička, asi sedmiletá s krásnými zlatými vlasy. Úplný andílek, řekl by si jeden. Ale opak byl pravdou. Holčina, i když už jistě školou povinná, taky usoudila, že pohádka je na nic. Z první řady, která byla vyhrazena pouze dětem, neustále vybíhala k rodičům v řadě páté. Ne jednou, dvakrát, ale za celé představení asi tak dvacetkrát. Tu se napít, najíst, vyzvednout plyšáka od mámy a zase jí ho vrátit, zout si boty, obout si boty, zout si boty a na konci představení dokonce svléct si šatičky, takže tam pobíhala v punčocháčích a spodním tričku. Být to mé dítě, po třetím vyběhnutí bych s ním vyběhla já. 

Bylo to náročné odpoledne. Ale nevadí, v prosinci bude jistě příležitost, si dát další předvánoční divadélko. Třeba to tentokrát bude i bez popcornu.

Žádné komentáře: