24.4.08

Procházka Pueblou

Pro tentokrát změníme trochu poměr ingrediencí - méně písmenek a více obrázků. Představte si, že je neděle a jdete se s námi projít do města...

Nejdřív se podíváme na město trochu svrchu. Ten kopeček s kostelem uprostřed je čtvrť La Paz. Na La Pazu celý rok vlaje mexická vlajka obrovských rozměrů.

Pomalu se blížíme do centra a míjíme jeden z desítek, možná i stovek kostelů v Puebla. Skoro všechny jsou zvenku zdobeny azulejos - malovanými keramickými "dlaždičkami".

A jsme v centru na Zócalu. Zócalo je v mexičtině náměstí a slovo pochází z německého "der Sokel", tedy podstavec. I v Puebla je náměstí o dva schody výše.

Náš oblíbený park. Původně tu byl měšťanský palác, ze kterého zbyly archeologicky zakonzervované, ale přesto přístupné ruiny. Hned v sousedství stála fabrika, která je dnes přestavěná na luxusní hotel, restaurace a nákupní centrum. Zůstal jen název La Purificadora - čistička.

A už jsme na místě zaslíbeném všem turistům. Tržiště s uměleckými předměty. Ponča, kroje, klobouky, bižuterie, hračky a spousta cetek - vše zaručeně mexické a spousta toho s nápisem Puebla.A hned přes ulici Čtvrť umělců, kde mají své dílničky malíři a sochaři. Někteří návštěvníci jen tak okukují, jiní se aktivně zapojí do uměleckých kurzů a jiní pozorují život u kávy. A když se zadaří z kavárny k tomu hraje naživo jazzová kapela. No, cítíte tu pohodu?


Talavera - ručně malovaná keramika typická pro Pueblu.

Cukrkandlový dům - tak jsme si ho pokřtili. Vypadá jako kdyby ho stavěl nějaký šílený cukrář a vypotřeboval na něj asi tak tunu cukrového sněhu.

Žádné komentáře: