23.12.08

Feliz Navidad

Už podruhé jsme na Vánoce v Mexiku. Zvyky a tradice si necháváme typicky české, jen v něčem si je přizpůsobujeme místním standardům.
Třeba stromeček. Ten se tu zdobí už na začátku prosince. Ti, kdo si kupují stromečky živé, se modlí, aby stromeček dovezený z daleké Kanady neopadal ještě před tím, než pod něj Ježíšek přinese dárky. My ale máme ekologického uměláka, kterého někdy okolo Mikuláše vybalím z krabice a jeden večer mám o zábavu postaráno. Větve se totiž do umělého kmenu montují po patrech, takže to chvilku trvá. Ozdoby má každý podle svého vkusu. Od tradičních slaměných, přes skleněné (a dnes už i umělé) koule až k mnohobarevným kombinacím panáčků, kouliček, zvonečků a andělíčků. Jak jsem si všimla letos vánoční návrháři v obchoďácích často sáhli k výrazným barvám. Nic moc pro mě, ale Adam byl u vytržení.

Dneska jsme byli naposledy před Vánoci nakupovat. Vládne tu stejné běsnění jako v Evropě. Obchody plné lidí, nacpaná parkoviště a taky Santa Claus. Dneska jeden úřadoval v obchodním centru. Měl tam svůj domeček, skřítky a děti stáli frontu, aby se se Santou vyfotili a sedli si mu na klín. Prostě jako v americkém filmu. Jsem zvědavá, jak budeme Adamovi příští rok vysvětlovat, že nám nosí dárky Ježíšek, ale říká se o ně Santovi v obchoďáku. Už abych si připravila nějakou důvěryhodnou pohádku.
Už taky máme vánočku a salát. S vánočkou tady mám potíž. I když se mi letos podařilo sehnat čerstvé kvasnice (v úžasném množství 400 g - kdyby někdo věděl, co se zbylými 370 gramy, tak dejte vědět :-), takže těsto vykynulo, ale stejně to není jako doma. Asi je to tou nadmořskou výškou anebo mou nešikovností.

Zítra se chystáme na rybu, koledy zní domem a cukroví už je napečeno od začátku prosince. Je dobré ho mít včas pro předvánoční návštěvy. My taky využíváme toho, že cukroví není pro místní svátky typické a dáváme ho v pytlíčku jako malý vánoční dárek.
Takže zítra to může vypuknout. Ještě zabalit pro Ježíška dárky, aby s tím neměl moc práce, připravit celoroční odměny a krabice jídla pro hospodyni a zahradníka a hotovo. Ježíšek může přijít. Snad nás tady, daleko, najde. Tak šťasné a veselé!

Žádné komentáře: