3.2.09

Okolí Veracruzu

Ve Veracruzu jsme převážně lenošili na pláži, ale jeden den jsme věnovali výletu do okolí. Pár desítek kilometrů po dálnici na sever od města jsou ruiny koloniálního domu z 16. století a malý komplex pyramid, Zempoala. Tak ty jsme se vydali okouknout.

La Antigua, Casa de Cortéz. Dnešní rybářská osada La Antigua je významná především tím, že se tu vylodil v roce 1519 Hernán Cortéz a odtud začal dobývat dnešní Mexiko. Pět let po jeho vylodění založili v La Antigua Španělé hlavní správní budovu. Dodnes se jí říká Cortézům dům. Z domu toho moc nezbylo. Pár zdí, které se nezhroutily k zemi hlavně díky podpoře stromů, které je za tu dobu obrostly. Kdysi dlážděná atria a chodby si pomalu turisté rozebírají na památeční kameny. Památku nikdo nehlídá, ale zato jsme tu potkali tři Mexičanky, které nám chtěly věštit osud z ruky.

Prý původní dělo, které používali Španělé při kolonizování. Jediný výstavní kus Casa de Cortéz.

Voladores, Zempoala. Dalších pár kilometrů od La Antigua se nachází pyramidy Zempoala. První pyramidy, které kdysi Španělé spatřili. My jako první uviděli sloup, na který lezli voladores. Každou hodinu tu mají vystoupení. Původně iniciační obřad mladých mužů se změnil ve vítanou turistickou atrakci.

Voladores, neboli létající muži. Je jich vždy šest. Jeden hraje na špičce na píšťalu a bubínek, čtyři se spouštějí na lanech dolů a poslední vybírá za atrakci u turistů. Sloup, že kterého muži létají může mít tak 20 metrů a my jsme se shodli, že bysme na něj nelezli, ani kdyby nám zaplatili.

Voladores vždy létají v krojích. V každé oblasti mají trošku odlišné. Tihle měli pěknou čepičku s dlouhými mašlemi, které krásně poletovaly vzduchem. Pásy,stuhy i kalhoty jsou vyšívané samozřejmě ručně.

Zempoala. Po produkci voladores došlo i na prohlídku pyramid. Zempoala byla posledním hlavním městem Totonatéků. S jejich králem, Chicomacatlem se také setkal 15 dní po svém vylodění Cortéz. Dobyvateli se podařilo dostat kmen na svou stranu při bojích s Aztéky.

Bůžek. Těžko říct, k jakým účelům toto kamenné mimino kdysi sloužilo. Teď odpočívá ve stínu starých stromů před malým muzeem.

Orizaba. Na zpáteční cestě do Puebly jsme měli štěstí poprvé vidět Pico de Orizaba. Před tím se nám vždy skrývala v mracích. Tentokrát se nám Citlaltépetl, jak zní název hory v jazyce náhuatl, ukázal v celé své kráse. Se svými 5760 metry je Orizaba nejvyšší horou Mexika. (nápověda - Orizaba je ta napravo, s bílou čepicí).

Žádné komentáře: