27.10.09

Oktoberfest

Jak už bylo řečeno minule, minulá sobota měla o hodinu více. A tak jsme šli na Oktoberfest. Ne, nezaletěli jsme si soukromým tryskáčem do Mnichova na Wiesn, ale šli jsme do školy v Pueble. Colegio Humboldt, největší německá škola v Pueble, pořádala už po dvaadvacáté svou vlastní oslavu bavorského piva a párků.

Pro nás to byl úplně premiérový fest, protože na tom mnichovském jsme nikdy nebyli. Ale co známe z vyprávění, byl mexická varianta celkem dobrou kopií. Místní Oktoberfest se pyšní tím, že je největším rodinným svátkem v Pueble. Nevím, jak pro Mexičany, ale pro Němce co tu pracují, to platí určitě. Potkali jsme tu spoustu známých a jejich nadšených dětí, pro které tu bylo spoustu atrakcí. Od klouzaček a prolézaček pro ty nejmenší až po bungee a zorbing pro ty odrostlejší. Pro rodiče bylo točené pivo (to není v Mexiku běžné). Německá specialita - buřt s bramborovým salátem nebo zelím nebo currywurst byly pro všechny.

Fest začal od desíti, ale jídlo se podávalo až od 12. Takže ve 12,05 stálo u většiny stánků s jídlem spoustu netrpělivých hostů očekávající svou dávku buřtu, případně vepřového kolena. Okolo druhé se celý stan zaplnil, protože dorazili i Mexičané, kteří v sobotu musí dlouho snídat a jít na mši. Atmosféru dokreslovala živá hudba, která hrála některé bavorské odrhovačky, ale hlavně irskou muziku, která k pivu celkem pasovala.

Kdo se dostavil v celém bavorském kroji - pro ženy je to dirndl (blůza s velkým výstřihem a nabíranými rukávy a šatová sukně) a pro muže kožené kalhoty a klobouk se štětkou - měl vstup zdarma a mohl soutěžit o nejlepší kroj. My viděli jen pár exemplářů, mezi nimi i kluci našich známých (na obrázku). Když se však účastnili na fotce zachycené vypečené atrakce ( když se jeden trefí na cíl, druhý spadne do kádě s vodou), myslím, že by rodiče byli radši, kdyby měli na sobě fotbalistický dres jako obvykle :-))).

Žádné komentáře: