4.3.12

Jak se jmenujete, děti?


Minulý týden jsem četla v českých novinách zmínku o „skokanech roku“ ve křestních jménech v Čechách. U holčiček se oproti minulým letům dává víc jméno Lilien, Ella nebo Mia, kluci se zas častěji jmenují Eliáš, Tobias nebo Max. V absolutních číslech sice pořád vedou Jiří a Marie, ale stále více si získávají oblibu ne úplně typicky česká jména. V diskusi pod článkem se kdosi rozhořčoval nad tím, že se již nedávají klasická jména a stále častěji se rodiče inspirují za hranicemi. Pobavilo mě to, jaké starosti lidé mají. Pro zajímavost jsem se poradila se strýčkem Googlem, abych zjistila jaká jména jsou populární v jiných zemích, kde jsme již pobývali.A tady je výsledek.

Indie
Hitparádu jmen u kluků vedou Aarav, Vivaan a Muhammed, u holek  Ananya, Saanvi a Aanya. Ani jedno toto jméno jsem osobně v Indii nepotkala, ale spousta jiných jmen pro nás bylo poměrně špatně vyslovitelných a občas i zapamatovatelných. 
Náš řidič se jmenoval Raju /Radžu/ a to bylo vlastně první jméno, které jsem v Indii pochytila. Druhé bylo Pankach, čti „Pankáč“. K Pankáčovi jsme chodili na nákup, protože jeho obchod s barevným vývěsním štítem „Pankach Kumar and Brothers“ byl zpočátku jediným místem, kde se daly sehnat cereálie, máslo a občas mražený jogurt. Toto jméno jsme si zapamatovali, jaký div, velice rychle. Obtížnější to bylo se všemi ostatními. Anand, Prakasch, Rajiv, Abhiraj, Sanchid – všechna jména se nám z počátku dost pletla, s výslovností jsme byli na štíru a kdo ví, jestli jsme je vlastně vyslovovali správně. A co teprve ženská jména. V telefonu jsem měla paní na masáže pod jménem „Madam Masage“. Její pravé jméno mi zůstalo utajeno dodnes.

Mexiko
Mexická jména nám byla samozřejmě o dost bližší. Křesťanství dělá své. Podle nejnovějších průzkumů vedou Santiago, Diego, Sebastian a Sofía, Ximena a Camila. Mexičtí rodiče velice často dávají dětem dvě jména, která se v běžné řeči spojí dohromady a vznikají tak jména nová. Jedni známí měli sestry – jedna se jmenovala Marie Fernanda, druhá Marie Luisa – říkalo se jim MariFer a MariLu. Měla jsem v tom chaos a nikdy pořádně nevěděla, která je která.
My, jelikož jsme tušili, že naše děti nebudou vyrůstat jen v české kotlině, volili jsme jména bez háčků, čárek a poměrně mezinárodní. Mysleli jsme si, že Adam je všude po světě jen Adam. Ale španělština nás vyvedla z omylu – španělsky byli první lidé Adan a Eva. Takže náš synek měl občas v Mexiku o nožičku v posledním písmeně méně.
Pěkná jména jsou původně indiánská. Xochitl , Cictali, Ixtlilxóchitl nebo Nezahualcóyotl, to jsou jména pravých mexických obyvatel. A můžete hádat, kdo je holka a kdo kluk.
A ještě domácí varianty – Guadalupe je Lupe, Francisco Paco, Salvador Chava, Manuel Meño a Ignacio Nacho. To jen kdybyste si někdy připíjeli s nějakým španělsky hovořícím kolegou na tykání, tak abyste věděli, jak mu říkat.

Německo
Ben, Leon, Lucas a Mia, Emma a Hanna(h) jsou u německých rodičů nejoblíbenějších. Podle žebříčku to nevypadá, ale fantazii se v Německu při výběru jmen meze nekladou.
Na začátku školního roku jsme dostali seznam dětí ve školce.  Vedle klasického Torbena nebo Moritze se na něm vyskytovaly i pro nás exotičtější jména jako Noah, Kilian či Joona. U jednoho jména jsme dokonce museli hledat na internetu, jestli je to jméno pro kluka nebo pro holku. Arjen je teď Adamův nejlepší kamarád a my víme, že má holandské jméno.
Hodně rodičů volí také dvojitá jména, nejlépe hodně světová.  Pak se ve školce může lehce stát, že Cara Mia si hraje s Jamie Justinem Joelsem na schovávanou a bábovičky si plácají Jayden Leadell s Rowenou Chantall. A co teprv, když tyto děti dorostou škole a musí si podepisovat sešity. Pierre Gilbert Yves a Chiara Valentina Chayenne budou na jméno potřebovat jistě více než jeden řádek.  

Jak vidno, v každém národě jsou hranice extravagance někde jinde. Až se ale jednou Jitka, Pryia, Letitia a Lina sejdou na jednom pokoji na mezinárodní univerzitě, budou jim jejich jména připadat exotická, i když v daných zemích jsou úplně normální. Je to jen úhel pohledu.


Žádné komentáře: