24.4.14

Pozor, žáby!

Už jsem tu kdysi zmiňovala, že Leiferde je na okraji chráněné krajinné oblasti. Hlavní obyvatelé jsou různí ptáci, kteří se samozřejmě musí něčím živit. A proto jsou u nás tak rádi, protože potravy je tu habaděj. Pro ptactvo dobrá zpráva, pro řidiče méně. Těm totiž od začátku jara komplikují život žáby.

Na několika vybraných silnicích se totiž objeví zhruba tato dopravní značka:
http://www.absperrtechnik24.de/Natur+und+Umweltschutzschild+Vorsicht+Kroetenwanderung+uw030.htm
Pozor, žáby přes silnici! Někde je pouze značka, která značí, že máte jet opatrně a dávat pozor na to, abyste nepřejeli některého z malých skokanů. Někde jsou i doplňující informace. Třeba u nás směrem do Gifhornu jedna silnice bývá pár týdnů přes noc zcela uzavřená a kvůli žabám si od sedmi večer do šesti ráno musí řidiči dát asi čtyřkilometrovou objížďku. Ještě jsme zcela nepochopili, zda jsou žáby cvičené či vybavené budíkem, aby přes silnici pokud možno vandrovaly právě v určený čas, ale je fakt, že přes den jsem tu ještě ani jednu zelenou žabičku nepotkala. Asi jsou německy disciplinované.

V oblastech nevybavených dopravním značením nastupují malí lidští pomocníci, kteří žabky ze zimovišť přemisťují do letních bytů ve kbelících. Tato kratochvíle je oblíbenou zábavou školkových a mladších školních dětí, kteří v gumákách,  vybavení kyblíčky a rukavicemi, vyrážejí na lov malých obojživelníků. A když se žabky konečně dostanou do svých letních sídlišť, čekají až je sezobne Frída s Fridolínem (naši populární čápi) s rodinou a čekání si krátí podvečerními koncerty, které jsou slyšet po celé vesnici. 

Takže první grilování má u nás na vsi nezapomenutelnou atmosféru - žáby kvákají, čápi klapají a my roztápíme dřevěné uhlí. Jaro je definitivně tady. 

Žádné komentáře: