20.7.15

Před prázdninami

Ne, neopozdila jsem se o měsíc. My tady opravdu teprve na prázdniny čekáme a začínají tento čtvrtek. Od čtvrtečního poledne konečně začíná šest týdnů zaslouženého volna.
Protože pracuji taky ve škole, i když jen hudební, prázniny se na nás taky vztahují. A tak když dnes přišla do práce kolegyně, která normálně v pondělí veselou myslí neoplývá se širokým úsměvem a hláškou "konečně poslední týden" bylo jasné, že školní rok už se chýlí opravdu ke konci.

Dětem ve škole poslední týdny urychlují všelijaké projekty a tematické dny. Letos měl Adam ve škole cirkus. Na školním hřišti stálo opravdové šapitó a po dvou dnech intenzivního tréninku školáci předváděli rodičům vydařené cirkusové představení.


Adam byl doslova a do písmene v jednom kole. Netuším jak se této cirkusové pomůcce říká, nejvíc se blíží asi kolu s křečkem. Pohoupat se v něm a nepřiskřípnout si ani ruku ani nohu ovšem vyžaduje vrcholné soustředění.


Spolu s ostatními rodiči jsme žasli, jak se během pár hodin dá nacvičit téměř profesionální vystoupení. Děti žonglovaly, chodily po provaze, předváděly malé fakíry hrající si s hřebíky i ohněm. Vrcholem představení byli artisté na lanech. Během týdne se konala dvě naprosto beznadějně vyprodaná vystoupení pro rodiče a jedno pro děti ze školek. Všechny měly samozřejmě famózní úspěch.

Pak se ve škole samozřejmě konají další výchovně - zábavné dny jako den dopravní, kdy si menší děti dělají průkaz chodce, větší pak cyklistický průkaz nebo den sportovní, kdy se, stejně jako u nás kdysi, pořádají soutěže s cílem získání sportovního odznaku. A taky se musí jet na výlet, to je tu stejné jako v české škole.

Jiné je, že se učí až do samého konce. Ještě dnes přinesly děti domů ze školy úkoly a učení si berou i poslední den školního roku. Jsou sice jen tři hodiny (a to asi velmi volné), ale sešit a penál musí mít dětičky s sebou. Žádné do školy s deskami a kyticí a po první hodině šup domů, ale hezky si tam ty tři hodiny odsedí. i když u toho společně posnídají a budou se jen bavit o tom, kam pojedou na prázdniny.
Tak ještě se dvakrát vyspat a už tu budou. Pak jen vyhodit Emmu do školy a volno může začít. Musíme načerpat síly, protože od září už máme doma školáky dva.

Žádné komentáře: