4.12.07

Výhled na sopky

Abyste si odpočinuli od dlouhého čtení, dáme si dneska jen pár fotek. Tenhle výhled máme z okna ložnice. Každý den je jiný, a proto si ho stále fotíme :-).


To je on. Výhled na město a dvě sopky. Puebla leží ve výšce 2162 metrů. Sopky Popocatepetl a Iztaccíhuatl ji hlídají z výšky přes 5000 metrů. Poznámka pro sportovce: na obě sopky lze vylézt a to bez alpinistického vybavení. Je to ale přece jen výš, než jsme v Evropě zvyklí, a proto je dobré s výstup nepřepálit.


Popocatepetl (5452 m. n. m.) znamená v místním indiánském jazyce Náhuatl "Kouřící hora". Kráter sopky má 400 x 800 metrů a těžila se z něj síra.


Iztaccíhuatl (5286 m. n. m.) znamená "Bílá paní". Jako žena se taky chová a přestala proto kouřit :-). Podle legendy je Izta princezna, která zkameněla z marné lásky k rytíři Popo. A tak tam oba leží, 15 km od sebe a nikdy se nemohou setkat.

Poslední velká erupce, největší za posledních 500 let, byla v prosinci roku 2000. Od té doby je Popo stále aktivní a nad horou je často k vidění obláček či oblak, jak si sopka "odfukuje". Takhle například vypadala v sobotu 1. prosince.

A nakonec jedna podvečerní. Takhle se Popo chystá ke spánku. Tak dobrou noc a zase příště :-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

DAnielo zdravíme Vás s Hankou Valentovou. Vaše stránky Indie jsme už dlouho nenavštívili, vzhledem k tomu, že se Vám narodil syn Adam a tak jsme usoudili, že jste v Čechách. Jaké bylo milé překvapení, když Hanka otevřela Vaše stránky a zjistila, že jste opět na druhém konci zeměkoule. Ten pohled z okna ložnice to je nádhera. Přejeme Vám mnoho krásných zážitků ve Vašem novém domově a malému Adámkovi všechno dobré. Zahálková