22.12.07

Vánoce po mexicku

Mexické Vánoce jsou směsí vánočních zvyků španělských a amerických. Bohužel z těch španělských jsme toho moc neviděli, protože americký Santa, americké koledy a americké kýče jsou nějak větší, hlučnější, prostě silnější.

K těm původním tradicím patří „La Posada“, což je vlastně náboženské procesí, které zobrazuje Marii a Josefa, jak hledají přístřeší před narozením Ježíška. Koná se každou noc po devět nocí před Štědrým dnem.

Mexické děti to mají dobré, dostávají dárky jak od Ježíška (či Santa Clause), tak i do Tří králů. Na Štědrý den se dělá pro děti oslava, kdy se ke stropu pověsí „piňata“.
Piňata je sedmicípá papírová hvězda, ve které jsou ukryté sladkosti a drobné hračky. Jedno z dětí si zaváže oči a poslepu se snaží piňatu rozbít (pravděpodobně v tu dobu musí být uklizeny z okolí všechny sbírky čínského porcelánu a českého skla). Když se mu to podaří, děti se seběhnou a snaží se ukořistit co nejvíc věcí pro sebe. Hodné děti dostanou dárky taky na Tři krále.

Každá oblast v Mexiku slaví Vánoce trochu jinak. Jak jsem se dozvěděla, někde nosí dárky Ježíšek, někde Santa, někde až ti Tři králové. Každý region má svoje oslavy, fiesty a vánoční jídla. Jedno je společné, slaví se hodně, hlučně a pohromadě.
Takže Feliz Navidad, ať už vám dárky přinese kdokoliv, hezky si to pod stromečkem užijte.

Žádné komentáře: