23.7.08

Oaxaca

Naštěstí se žádný jiný had zatím neobjevil, tak se můžu vrátit k pravidelným popisům našich cest a výletů. Dneska se podíváme do Oaxacy. Oaxaca, hlavní město stejnojmenného státu, je 4 hodiny jízdy na jihovýchod od Puebly. Je to starobylé koloniální město, které si zachovalo něco ze svého původního kouzla.



Centrum Oaxacy je od roku 1988 v UNESCO. Na zócalu je katedrála, jejíž stavba trvala od konce 16. století skoro 200 let. Katedrála má pořádně tlusté zdi a jen nízké věže - to proto, aby se zamezilo případným škodám při zemětřesení.



Zócalo je centrem společenského života - místní a turisté odpočívají pod rozložitými stromy a společně čelí pouličním prodavačům a čističům bot.

Interiér kostela Santo Domingo. Postavení dominikánského kostela přišlo na více než 12 milionů zlatých pesos (od 16. do 18 stol). Není divu, kostel má barokní fasádu se zlatým portálem a interiér plný zlato-bílých ornamentů.

Stmívání v Calle Alcalá, která je pěší zónou plnou restaurací, obchůdků a uměleckých galerií. Obchůdky nabízejí spoustu zajímavých věcí od šperků přes tradiční oblečení až po jídlo a pití. Hlavně pití stojí v Oaxace za zmínku. Nejznámějším produktem je mezcal - pálenka z modré agáve podobná tequile a nakládaná s červem. Ani abstinenti ale nepřijdou v Oaxace zkrátka, prostě jen pijí oaxackou horkou čokoládu.

Žádné komentáře: