2.6.09

Pyramidy Cobá

I když to může vypadat, že v Karibiku jsme se jenom cachtali v moři, opak je pravdou. Na tři dny jsme měli půjčené auto, a tak jsme mohli poznávat některé z archeologických nalezišť, kterých je na Yucatánu plno. A když archeologie v Mexiku, tak opět pyramidy a zase pyramidy. Dneska něco o pyramidách v Cobá.

Komplex pyramid Cobá leží asi 50 km od pobřeží, poblíž jezer. Areálem prochází takzvané "bílé cesty", což byly rovné cesty dlážděné vápencem spojující významná mayská místa, chrámy a sídliště. Prostě Mayové si vybudovali něco jako dálnici. Dnes po cestě proudí davy turistů pěšky nebo taky na kolech, které půjčují hned za pokladnou. Línější jedinci si mohou pronajmout na hodinu a půl kolo-rikšu, který je celým areálem proveze. Celá procházka po Cobá má tak 5 kilometrů a jít ji ve čtyřicetistupňovém vedru, jako jsme šli my, vyžaduje dostatek fyzických sil. My jsme ještě ke všemu ulomili kolo od kočáru, takže jsme si jednoho rikšáka ještě rádi stopli a nechali se povozit.

Komplex Cobá má několik částí, které jsou docela daleko od sebe. Hned za vstupem je svatyně a míčové hřiště (o míčové víc někdy příště, až dojde řada na Chitzen Itztá). Pak se jde bílou cestou skoro 2 kilometry do vesnice. Tady jsou opět svatyně a pravděpodobně budovy, kde se bydlelo. Tohle by měla být snad observatoř.

Hlavní atrakcí, ke které se musí další 2 kilometry je skupina Nohoch Mul. Se svými 42 metry je hlavní pyramida nejvyšší na Yucatánu. I když to takhle nevypadá, cesta nahoru vysokými schody je pěkně strmá. Z vršku je pak vidět okolní džunge a jezera.

Koupání v "cenotes" je další atrakcí Yucatánu. Cenotes jsou vlastně jeskyně naplněné vodou. Některé ještě mají strop jako pravé jeskyně, některým strop už dávno spadl, takže jsou to přírodní bazény. Původně slovo cenote znamenalo v mayštině něco jako naleziště podzemní vody.

Voda v cenotes je krásně čistá a maličko slaná. Je to tím, že podzemní voda se v nich míchá s vodou z moře. Cenotes jsou na Yucatánu desítky, některé jsou přístupné jednoduše, do některých se lidé spouští po žebříku. Tahle se jmenovala Aqua Azul (Modrá voda) a byla nám doporučená i s dětmi. Adam dostal zapůjčenou apartní plovací vestičku a mohl pozorovat rybičky, které nám oždibovaly nohy.

Žádné komentáře: