19.6.09

Tulum

Zase jedeme na výlet. A zase na pyramidy. Ale těšte se, jsou to jedny z nejromantičtějších pyramid v Mexiku. Jedeme do Tulumu. Tulum je malá přímořská vesnice s pláží a pyramidami. Protože i tady je tyrkysové moře a bílý písek, pořád stoupá počet hotelů podél pobřeží. Je to jedno z nejoblíbenějších míst na Yucatánu.

Pyramidy v Tulumu by asi nebyly tak známé, kdyby neležely tam kde leží - tedy přímo na břehu Karibiku. Tvrdí se, že i když je bouřka a zataženo, tvoří šedé budovy s mořem v pozadí nezapomenutelné panorama vhodné na první stránku cestovních katalogů. A co teprv, když je krásný slunečný den.

Moc se neví o tom, co byl Tulum vlastně zač. Jestli pevností hlídající pobřeží nebo obyčejným majským městem. Na fotce je Chrám větru, který s mořem tvoří nezapomenutelnou kulisu pro většinu turistických snímků.

Chrám větru z druhé strany, opět s mořem. Májové se tu asi neměli špatně. Moře, sluníčko, když je přestalo bavit hlídat pobřeží utrhli si kokos a dali si do nosu. Asi dost idylická představa, ale co byste na takovém místě dělali vy?

K pyramidám průvodci doporučují vzít si vyjímečně ručník. Ne proto, že v poledne je tu vedro a většina turistů je spocená, ale proto, že pot tu lze smýt na vlastní archeologické pláži.

Nejrozlehlejší budovou tulumského areálu je El Castillo (zámek). Žádná z budov ani pyramid není přístupná. Řekla bych ale, že většině turistů to nevadí. Jsou tak nadšeni okolím, že by stejně vevnitř moc času nestrávili. Zato pod palmami a mangovníky jich jsou mraky. Snídají, svačí, obědvají, prostě odpočívají a kochají se okolím.

Jeden z ještěrů. Sice netuším, co jsou zač, ale v Tulumu jich bylo požehnaně. Na každém rohu se nějaký vyhříval a člověk občas musel dávat pozor, aby na nějakého při honbě za co nejlepším a nejkýčovitějším obrázkem nešlápl. Ke konci prohlídky se nám dokonce podařilo chvíli sledovat zápas dvou samců. Nebyl to žádný taneček, ale pořádný boj, při kterém křupaly kosti. Mít takového miláčka zakousnutého v noze asi není žádný med.

1 komentář:

Tynka_125 řekl(a)...

Teda to je nádhera. To moře vypadá přesně jako z filmů. My jezdíme v létě akorát do Chorvatka, kde je to sice také pěkné, ale tak krásné moře tam není. Příští rok bych chtěla jet někam jinam, ať máme zase změnu :-) . Letos jsem obzvlášť ráda za 14 dní u moře, protože to byla snad jediná doba, kdy jsme se pořádně ohřáli :-) . Doma jsem letos ještě ani jednou nezapnula ochlazovač vzduchu , který jsme si koupili vloni :-) .