28.8.09

Cuernavaca

Abychom zůstali věrni názvu našeho blogu bude dnešní čtení zase trochu o cestování. Sice výlet je trošku staršího data, ale po příspěvcích o zdravotnictví bude možná příjemným zpestřením.
V Cuernavace jsme se byli podívat poslední květnový víkend. Je to, na mexické poměry, menší město hodinu a půl od Puebly a taky od Mexico DF. Od koloniálních časů až dodnes slouží jako město odpočinku pro obyvatele hlavního města. Je to jak kvůli poloze, tak kvůli příjemnému celoročnímu klimatu. Cuernavace se také říká město věčného jara.

Indiánské jméno Cuernavacy zní Cuauhnáhuac, ale když přišli Španělé, jméno si zkomolili na Cuernavaca, což znamená "kraví roh".

Od roku 1529 v Cuernavace bydlel Hernán Cortéz. Ve městě po něm zbyl jeho dům (na fotce) tvořící jednu stranu hlavního náměstí Plaza de Armas. Cuernavaca ja tak jediným městem v Mexiku, které nemá na náměstí katedrálu. V Palacio de Cortéz je muzeum mapující historii města a okolí od doby mamutů až po minulé století.

Plaza de Armas. Hlavní náměstí města se sochou Cortéze, stanovištěm turistických autobusů, se spoustou prodejců všeho a spoustou holubů. Náměstí pokračuje napravo, kde je radnice, hotely, čističi bot a opět spousta holubů. V Mexiku vyhlásili holubům boj, protože jim ničí, jako všude na světě, památky a fasády. Cuernavačané ale pravděpodobně boj bojkotují a raději je o sobotních odpoledních s celou rodinou krmí tortilovými drobky.

Katedrála, jak už bylo řečeno, nestojí na náměstí, ale asi 500 metrů na sever od něj. Je postavena, stejně jako Cortézův palác, jako pevnost v 16. století, takže z ulice jsou vidět pouze vysoké kamenné zdi. Za nimi je vedle katedrály také několik kaplí, které byly o sobotní večerní mši úplně plné.

Jardín Borda (Bordova zahrada). Byly postaveny podle versaillského vzoru v 18. století pro Manuela de la Bordu, stříbrného magnáta z Taxca. Procházel se tu svého času i císař Maximiliam se svou chotí, když v Cuernavace odpočíval po těžkém kralování v Mexico DF. Dnes se tu za 10 pesos vstupného může procházet kdokoliv i bez vlastnictví stříbrných dolů nebo císařského trůnu. Zahrady jsou trošičku zpustlé a ne všechny fontány fungují. Ale rozložité mangovníky a fíkovníky nabízejí příjemný stín pro procházku v horkém odpoledni.

Hotel Casa Colonial, kde jsme bydleli. Hotýlek je to nevelký, z ulice snadno přehlédnutelný, ale blízko centra a s veškerým komfortem. Našli jsme ho opět přes tripadvisor, kde měl velice dobré hodnocení od turistů a my se k němu můžeme jen připojit (Pro zájemce info na: www.casacolonial.com).
V hotelu, ale vlastně v celém městě bylo i spousta zajímavých detailů, které pro vás máme připraveny na příští příspěvek. Tak se těšte...

Žádné komentáře: