8.6.10

USA na úvod


Spojené Státy Americké (neplést s Amerikou, to je kontinent) jsou severní soused Mexika. To asi všichni vědí. O něco méně se asi ví o vztahu Mexika a USA. Rěknu to krátce. Je to taková domácnost, kdy žena=Mexiko, by nejraději opustila okamžitě svého muže=USA, protože ji vůbec nechápe, nerozumí ji, bere si ji kdy chce a moc se při tom neptá. Na druhou stranu je ji jasné, že manžel zatím všechno zatáhne, da jí práci a když jde do tuheho, ale opravdu do tuheho, tak ji i pomůže, někdy teda. Na druhou stranu ono není kam se moc hnát, protože dvě sousední domácnosti, kde bydlí její vzdálené příbuzné, Guatemala a Belize, jsou na tom ještě mnohem hůř. Navíc je skoro jisté, že by se naopak ony rády nastěhovali k ní domů.

Jen pro dokreslení, v Mexiku používají pro své severní sousedy označení Gringos, což je zkomolení anglického sousloví Green Go. Tohle slovo se vztahuje někdy k 19. století, kdy USA válčilo, okupovalo a pak i připojilo k svému území část Mexika. Vojáci USA tehdy nosili zelené uniformy a proto Green Go Home(zelenej bež domů), zkraceně Green Go (mex. Gringo). Oproti tomu občané USA Mexičany častují označením Beans (mex. Frijoleros) nebo WET BACK, mokrá záda.,To první se vztahuje k oblíbené stravě mexičanů, fazolím, to druhé poukazuje na fakt, že častým způsobem, jak překročit hranici do USA, je přeplavání hraniční řeky Rio Grande. Podotýkám, že opačným směrem nikdo neplave.

Para nuestros queridos amigos latinos en el español:
USA introducción
Estados Unidos Americanos (no lo confundan con América, América es el Continente) es el vecino del Norte de México. Eso lo saben todos. Poco menos se sabe sobre las relaciones entre México y USA. Lo digo así de breve. Es un matrimonio en donde la mujer=México quisiera abandonar su esposo=USA ahora mismo, porque no la entiende, no la comprende, la chinga cuando quiere y sin preguntarle. Por el otro lado lo cierto es que el esposo le paga todo, le da trabajo, y si le pase algo grave, pero muy grave tal vez le ayude. Es cierto que ella no tiene muchas opciones, el caso no es “regarla“ pues sus otros hogares vecinos, donde viven sus familiares lejanos, Guatemala y Belice, están más jodidos. Además lo que si es seguro es que ellos quieren mudarse de hogar al revés.

Solo para darles el toque final del dibujo. En México usan para sus vecinos del norte el seudónimo (sobrenombre, apodo) Gringo, que es una deformación de la palabra en Inglés Green Go. Esta palabra viene del cuando alguna vez en el siglo 19, cuando USA luchó y ocupó Territorio Mexicano, el uniforme que llevaban puesto los soldados de USA era de color verde, por eso es Green Go Home (Verde lárgate a tu Casa) abreviado es Green Go (Mexicano. “Gringo”). Por otro lado los ciudadanos de USA ofrendan, a los ciudadanos de México el nombre de “Beans” (mex. Frijoleros) o “WET Back”, Espalda mojada. Lo primero está conectado con la comida favorita de los mexicanos; Los frijoles. Lo otro está conectado con el hecho de que el medio de transporte preferido a USA es nadar vía el Río Grande. Solo advierto que en la dirección contraria nadie nada.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Pche, neplave... Sem v Mexiku v TV viděla reklamu, kterak se mexickým dětem vůůůůbec nechce přelejzat plot do Států, páč je tam za ním hnusná polopoušť a protože v Mexiku je všecko tak nějak lepčí :-)) Z toho logicky vyplývá, že se tam Amíci jakož i ostatní zbytek světa musí jenom hrnout. Možná k tomu ale nevolí tu řeku, to jsem ochotná připustit ;-) :-)