21.6.10

Xcaret!

Během dovolené v Cancúnu jsme si udělali jednodenní výlet do parku Xcaret. Je to trošku mořský Diseneyland, ale nám se tam líbilo. Celý park je u klidné mořské zátoky, schovaný v tropickém pralese a nabízí od rána do noci zábavu malým i velkým.


Na plážích je bílý písek, moře je tyrkysové, nebe bez mráčku, zpívají tu ptáci i delfíni - prostě trochu ráj na zemi. Akorát pochybuji, že do ráje se platí takové tučné vstupné, jako se platí sem :-).


Park Xcaret (mimochodem jméno se správně vyslovuje jako Kšaret) je tak trochu i zoologickou a botanickou zahradou. Mimo mořských živočichů jsou tu k vidění i lvi, pumy, želvy. Je tu i motýlárium (netuším, jak se správně jmenuje voliéra pro motýly, tady tomu říkají mariposarium, tak to jen otrocky překládám a tímto se všem znalcům motýlů omlouvám za prznění odborné terminologie).


Malé mělké laguny slouží ke koupání a šnorchlování. Voda je v nich teplá a průzračná. Kdo se nebojí na hloubku, může doplavat až k delfináriu a přes plot si popovídat s místními delfíny.


Podvodní řeka je místní velkou atrakcí. Na jejím začátku se svéknete do plavek a všechny věci dáte do obrovské tašky a klíč od ní si pověsíte na krk a věci si vyzvednete na konci řeky, kam je zavezou. Pak vyfasujete plovací vesty, ploutve a brýle se šnorchlem a můžete se vydat na cestu vodou. Prý je to i pro neplavce, že je nese proud, ale ten jsme asi nenašli, či co, a tak jsme ten skoro kilometr museli pěkně plavat. Když si k tomu připočtu tlačení Adama, byla to slušná rozvička. Řeka teče mezi skalami, v lese, občas se schová do jeskyní a končí mrtvým lužním lesem. Já s Adamem jsme absolvovali lehčí, dětskou, řeku. Karel se pak vydal na druhé, dobrodružné, rameno řeky, která je skoro celá punkevní a plave se podél provazů, aby člověk našel cestu. Hodně dobrý zážitek pro celou rodinu.


Další část parku je průvodcem po kultuře Mexika. Na procházce člověk narazí na katolický kostel, barevný hřbitov (na obrázku), hřiště pro pelotu a spoustu jiných typických zajímavostí.


Pozdě odpoledne a večer je pak pro vykoupané a vysportované návštěvníky připraven kulturní program. Jeho součástí je třeba ukázka Charreríi. Charrería je  něco jako  mexické rodeo. Dříve se dovednosti jízdy na koni a chytání dobytka dědilo z otce na syna, dnes jsou na to speciální školy pro charros (jezdce).


Na konec celého zážitkového dne je připraven dvouhodinový program rozdělený na dvě části. V první předvádí účinkující něco z historie Mexika. Předhispánské tradice jako je hra pelota nebo jiná, kterou jsme si nazvali ohnivý hokej (na obrázku), některé indiánské rituály, příjezd Cortéze a španělská kolonizace a přijímání křesťanství.


Druhá část programu byly ukázky tanců z celého Mexika. Třeba toto je Tanec starců, který normálně tančí mladí lidé v maskách starců a s holemi. Tady opravdu tančili velice staří pánové a sklidili za svůj výkon asi největší potlesk ze všech tanečníků.

2 komentáře:

Jan Krejza řekl(a)...

Úplně bych si vystačil s tou řekou! Potápěčké brýle a ploutve, hmmm... :)

Unknown řekl(a)...

Moc se o tom nemluví, ale lední hokej vlastně do Evropy přivezl Cortéz. Akorát že brzy zjistil, že ta hořící věc se poněkud dostává do kolize s ledovým povrchem na kluzišti, tak místo toho radši vynaleznul puk :-)