12.7.10

Nedělní trh v Cuetzalanu

Cuetzalan sám o sobě je malým horským indiánským městečkem uprostřed Sierra Norte. Jeho poloha 1500 metrů nad mořem není v této zeměpisné šířce úplně ideální. V zimě tu mají i mínusové teploty a v létě zase přes třicet. A to vše při velmi velké vlhkosti vzduchu. Městečko má samozřejmě zócalo s kostelem a od něj se rozbíhají nahoru a dolů po kopci křivolaké uličky. Typické ceutzalánské domy mají převislé střechy pokryté kamennými taškami.

Přes týden musí být Ceutzalan ospalou vesničkou střediskovou, o víkendu se sem zavítají občasní turisté a vrchol všeho nastává v neděli. Kdy je trh. Ulička na fotce je zabraná v sobotní odpoledne, kdy tu bylo jen pár místních a turistů na kafi, které se pěstuje po okolních kopcích a které je opravdu výborné.

A v neděli jsou všechny uličky v okolí náměstí i celé náměstí samotné plné stánků se vším. Sjíždějí se sem zemědělci ze širokého okolí, aby prodali svou úrodu, ženy prodávají místní vyšívané oděvy, své stánky rozbalí řemeslníci i výrobci suvenýrů. V neděli je v Cuetzalanu rušno.

Prodávají se tu květiny různých druhů a barev...

... kožené výrobky. Od pásků, potahů až ke koženým opánkům, kteří místní muži nosí k jejich typickému oblečení. Bílým kalhotám v kotnících podkasaných, bílé haleně, občas s bílým šátkem, slaměnému klobouku a kožené či lýkové brašně.

Samozřejmostí je obrovská nabídka ovoce a zeleniny. Vše bio a čerstvé přímo z okolních svahů. Když jsme viděli políčka v okolí Cuetzalanu, říkali jsme si, že kdyby se tam zasadilo koště, určitě by z něj za pár týdnů byl strom :-).

Speciální stánky jsou s chile. Papričky malé, papričky velké i největší. Červené, zelené, hnědě i ty černé. Zákazník má jedno jisté, všechno chili více či méně pálí.

Ukázka typického indiánského obyvatelstva Ceutzalanu. Mladá maminka nesoucí dítě v šálu, indiánská prodavačka suvenýrů v široké nabírané sukni, vyšívané haleně a šáekem a u ní postávající zemědělný lid v bílém oblečení. A což je pro cizího návštěvníka taky zajímavé, většina z nich ještě mluví indiánským jazykem nahuatl, takže se španělštinou si tu někdy nevystačíte.

Žádné komentáře: