22.9.11

Rujána, Sassnitz

“Milé děti,  vítám vás všechny zpátky ve škole po prázdninách. Dnes si budeme povídat, kde jste byli na prázdninách a co vše jste tam zažili.“ povídá soudružka učitelka na první hodině českého jazyka. „ Já byla u babičky ve Vrchlabí“, odpoví Zuzanka. „My jsme letos jeli k moři, do Jugoslávie“, chlubí se Martin. „ A my jsme taky byli u moře, na Rujáně“ hlásí Hanička. „Bylo tam ale trochu zima, foukalo, ale daly se stavět krásné hrady z písku, pít mléko z trojúhelníkových krabiček, a když jsme byli hodní, koupil nám táta zmrzlinu v kelímku s barevnou lžičkou. A spali jsme ve stanu.“
Tak nějak mohl vypadat začátek školy před dvaceti a více lety, kdy Balt byl jedním z mála dostupných moří. Jeli jsme se podívat, co tam z Haniččiných i našich vzpomínek zbylo. V krátkosti – Balt je pořád studený, pořád tam fouká a dají se stavět super hrady. Mléko k trojúhelníku už se nepije, ale zmrzku tu mají pořád. Ve stanu jsme tentokrát nespali, dali jsme přednost apartmánu s topením.


Bydleli jsme v druhém největším městě ostrova, v Sassnitz. Není to kdovíjaké velkoměsto, po sezóně na nás působilo spíš ospalým dojmem. Promenáda lemovaná restauracemi a cukrárnami, přístav rybářských i výletních lodí, hlavní ulice a pláž plná černobílých kamínků.

Staré město s křivolakými uličkami zdobí pár zrestaurovaných hotelů. I náš dům s apartmány byl podle údajů majitelů hotelem už za císaře pána. Historická část města je hezká na pohled, ale má jednu nevýhodu a tou je nemožnost parkování a spousta schodů.

Na promenádě se dá najíst téměř kdekoliv. Od stánků s rychlým občerstvením, přes kavárny a cukrárny až po restaurace. Jedno ale mají všechny občerstvovny společné. Ryby a rakytník. Ryby v jakémkoliv množství a úpravě, stejně tak rakytník. Netušila jsem, že se z něj dá dělat čaj, pálenka, koláč ,marmeláda, ale i krémy. Rujánský rakytník je nejlepší! To asi Hanička před dvaceti lety netušila a my ostatně také ne. Zkusili jsme ho ochutnat jen tak utržený, ale je strašně kyselý. Rakytníkovo šípkový čaj nám ovšem v babím létě přijde k chuti.

Příště obrázky z Prory, bývalé nacistické velkorekreační ubytovny a taky z lázni Binz.

Žádné komentáře: