7.10.11

Rujána - Binz a Prora

Během dovolené jsme moc nepobývali na jednom místě. Každý den jsme podle počasí vyráželi na výlety.  Jeden den, když zrovna nebylo počasí ani tak hezké, abychom mohli být na pláži a ani tak ošklivé, abychom byli někde zavření,vydali jsme se do lázní Binz a do bývalé obří zotavovny Prora.

Binz existoval jako maličká rybářská vesnička již někdy od 14. století. Na konci 19. století přišlo do módy koupání v moři a do Binzu začali přijíždět první turisté. Začaly se tu stavět první hotýlky v secesním stylu, vily jen pro pár hostů a ty tu vydržely dodnes. Nezbytnou součástí městské pláže jsou plážové koše, v Binzu žluté a zelené.

600 metrů dlouhé molo bylo poprvé vystaveno na začátku 20. století. Několikrát byl mostek poničen, hned v roce 1905 úplně zničen bouří na Nový rok, ale vždy ho zase  znovu postavili. Dnes je molo prodloužením pěší zóny a  asi žádný turista ho při své návštěvě nevynechá.

Další zastávkou byla Prora. Ve třicátých letech na pláži 3 kilometry od Binzu se začala budovat obrovská zotavovna a rekreační zařízení pro 20 tisíc rekreantů. Lázně Prora začali projektovat v roce 1935 architekti nacistického režimu. Původně měl být kolos dlouhý přes 4 kilometry. Po začátku druhé světové války se ale přestalo budovat a byla postavena jen asi polovina. Ubytovací budovy byly stavěny jen asi 150 metrů od moře, všechny z původně plánovaných 10 tisíc pokojů měly mít výhled na moře a součástí komplexu měla být i koncertní hala, kino, sportovní areály, jídelny, čítárny a dokonce 2 kryté bazény. Bylo postaveno také nádraží, protože hlavní masa rekreantů měla být dopravována na místo vlakem. Stihla se ale postavit jen část obytných budov.

Po válce se v komplexu usídlila armáda, byla tu vojenská škola a celý objekt byl pro veřejnost uzavřen.  Od začátku 90.let se města i různá sdružení snaží o využití obrovského areálu, ale ne s moc velkým úspěchem. Své sídlo tu teď mají 2 muzea, která návštěvníky seznamují s historií místa.  Prora měla být také uměleckým centrem, ale pár otevřených galerií nevypadá moc nadějně a optimisticky. My jsme se cítili jak v Milovicích. Vybydlené budovy, rozbité cesty. Jen poměrně pěkná pláž v Milovicích chybí. Pochybuju, že se obrovské domy někdy ještě budou využívat. Spíš ještě více zpustou a nakonec skončí v troskách, jako jiné „pomníky“ velkých režimů.




Žádné komentáře: