16.10.11

Pláže a útesy rujánské


Každý návštěvník Baltu si jistě rychle a na dlouho zapamatuje, že koupání v moři je zde pouze pro otužilé jedince. Mám ještě v paměti, jak jsme se vydávali na pláž vybavení lopatkou a doma šitou zástěnou proti větru. Malé vysvětlení pro ty, kdo to nezažili, nebo mají krátkou paměť.  Lopatkou se vykopávala díra velikosti deky či prostěradla, okolo ní se pak ze tří stran rozprostřela látková zástěna na dřevěných kůlech. Tyto pomůcky pak umožňovaly přežít celý den na pláži a v plavkách. Teplota vody taky nestála za nic, takže o plavání téměř nemohla být řeč. Spíš o běhu do vody a úprku z vody.

Ani dnes se nic nezměnilo. Vítr fouká, voda je studená, lidé si s sebou nosí zástěny nebo si pronajímají plážové koše.

Během zářijového pobytu jsme se nekoupali v moři ani jednou. Jen jsme rychle smočili chodidla a dál už nás to nelákalo. Našlo se pár otužilých plavců, které jsme zahlédli při krátké koupeli, ale v převaze jsme byli my, turisté v goretexových bundách a dlouhých kalhotách.


Na moře jsme nekoukali jen z pevniny. Jeli jsme také na krátký výlet lodí ke křídovým útesům, které jsou velkou atrakcí Rujány. Křídové útesy se dají objevovat z několika úhlů. Z vody, jak jsme to udělali my. Pak pěšky, značenou cestou se stovkou schodů po útesech. Anebo autem, příjezdem k nejznámější vyhlídce „Königsstuhl“.


Bílé křídové útesy jsou součástí národního parku Jasmund. Královská vyhlídka je asi 10 kilometrů od Sassnitz. Kdysi prý museli chlapci vykonávat zkoušku dospělosti tím, že vylezli od moře až nahoru k vyhlídce.  Vzhledem k tomu, že křída není z nejpevnějších hornin, klouže a občas se z útesu ulomí celý blok, nebyla to asi jednoduchá maturita na muže.


A ne všechny pláže jsou pískové. V Sassnitz je oblázková. Kdysi, na začátku minulého století, prý naváželi do Sassnitz písek a přes sezónu vyráběli písečnou pláž, ale vzhledem k tomu, že pláž nikdy nepřežila zimu, brzy je to přestalo bavit. Dnes tak turisté vyrážejí na procházku k útesům po bílo-černé kamínkové pláži a hledají kameny s dírou skrz, které prý přinášejí štěstí.

A kdo na pláži žádné provrtané kamínky nenajde, může si nějaké koupit. Ceny jsou pěkně podle velikosti (kamínků i štěstí).

Žádné komentáře: