3.5.12

Leiferde

Tento týden uplynul rok, co jsme našli domek k pronajmutí v Leiferde. A ještě jsme tu "naši" vesnici ani jednou nepředstavili na blogu. A protože se oteplilo a zazelenalo, tak jsme vyrazili na malou projížďku na kolech okolo vsi.
Lieferde má něco přes 4000 obyvatel, školku, školu, poštu, 2 obchody, 3 pekárny, jedno řeznictví, dětského a dva dospělácké dokory, lékárnu a sportovní klub. Taková slušná středisková ves. Jezdí tu autobus i vlak, autem jsme ve velkém městě do půl hodiny, takže nejsme úplně na konci světa.

Leiferde leží v Südheide (Jižní vřesoviště), v rovině takové, že když si vylezeme na židli, vidíme v úterý návštěvu, která dorazí v pátek. Pár míst se tu sice jmenuje "Berg" - kopec, ale jsou to spíš větší krtince, než kopce. V okolí je spousta polí, přece jen Dolní Sasko bylo původne zemědělskou oblastí. Když nejsou pole, jsou pastviny a když skončí pastviny, je les. Docela příjemné místo na ježdění na kole. Kousek za vesnicí leží Viehmoor (na obrázku). V 19. století zde začali pomocí odvodňovacích a zavodňovacích kanálů kultivovat bažiny tak, že vznikly rybníky pro chov ryb. Mimochodem, Leiferde má ve znaku kapra.
Na pastvinách se pasou nejen krávy, ale hlavně koně. V Dolním Sasku je chov koní velice rozšířený a na koních se zde dá jezdit v každé vesnici. Právě bílého koně na červeném poli má Dolní Sasko ve štítě.(Tímto se omlouvám hnědákovi, že jsem mu schovala hlavu, ale já opravdu potřebovala hlavně ty dva bělouše :))
Při prodeji domu se tu dá narazit i na byty v jezdeckých areálech. Prostě, někdo chce bydlet poblíž golfového hřiště a někdo nad koňskou stájí.

Jak vidno, pole jsou tu jako všude jinde. To, co se schovává za stromy ja stará část Leiferde se sedláckými usedlostmi a kostelem. Časem je nafotím i zblízka...

A v Leiferde nám jezdí autobus i dokoce vlak. Vede tudy rychlodráha mezi Hannovrem a Berlínem a pozorování projíždějících ICE se spolu s krmením koní stalo pro naše děti vítanou atrakcí.

Žádné komentáře: