7.11.12

Holandsko



Možná jste si říkali, že mimo týdnu na Maltě, jsme už nikam jinam nevyrazili. Ale ano, vyrazili, ale schovávali jsme si příspěvek “ na pak“. A“ pak“ právě nastalo. Seznamte se, prosím, s Holandskem našima očima.

Pro Holandsko jsme se rozhodli z jednoho jednoduchého důvodu. Máme to blízko. Až k moři to je něco přes čtyři hodiny jízdy autem. A vzhledem k tomu, že na místním pobřeží už jsme byli, rozhodli jsme se prozkoumat rozdíl mezi německým a holandským Frískem.

Největším oříškem bylo sehnání ubytování. Nejdříve jsme mysleli, že budeme v nějakém z Central Parků, což jsou takové vesnice s řadou domků a kompletní infrastrukturou včetně programu pro děti. Ale pak jsme se podívali po internetu na jejich hodnocení, viděli reportáž v televizi a rozhodli se, že to není nic pro nás. A tak jsme hledali a hledali. Další ubytování už bylo skoro zabukované, když jsme zjistili, že asi 10 km od místa je obrovská železárna. Tak to jsme taky nechtěli. Najít v zalidněném Holandsku ubytování, které by nebylo až moc blízko civilizace a nebyl to „park“ bylo složitější, než jsme na začátku mysleli. Ale nakonec to dobře dopadlo a my měli na týden domeček hned u vody ve vesnici Workum.

 A neměli jsme jen domeček. Měli jsme i lodičku. Přesněji řečeno elektrický motorový člun. Ze začátku nás překvapilo, že ubytování se nabízí velice často i s lodí. Ale po příjezdu jsme pochopili.  Voda je opravdu všude a cestování na lodi má jednu výhodu – loď má vždy přednost. Na člunech jezdí už malé děti. Sotva se naučí plavat, sedí v lodi. A pak si mohou vybrat, zda na návštěvu za kamarády pojedou na kole nebo na člunu. A když to zvládnou holandské děti, není důvod, proč by to neměli zvládnout i čeští suchozemci. Takže jsme podnikali výlety nejen autem, ale i po kanálech na člunu. A kde jsme byli, co jsme viděli, o tom zase příště.

Žádné komentáře: