31.7.13

Mallorca - Port de Pollenca




Bydleli jsme ve městečku Port de Pollenca na severu ostrova v zátoce Pollenca. Celá oblast patří do „britské sféry vlivu“, takže první jazyk, kterým na vás všichni mluví, je bez výjimky angličtina a to i v případě, že druhá strana začne se španělštinou.



Malé městečko by bez turistů bylo pravděpodobně klidnou, ospalou, rybářskou vesnicí obklopenou horami.  S turisty je to středomořské letovisko se spoustou restaurací, barů, hotelů, obchodů, s dlouhou přímořskou promenádou lemovanou palmami. Na rozdíl od ostatních letovisek se zde nenacházejí žádné velké hotelové komplexy, spíš menší hotely či apartmánové domy. Na promenádě se dá vidět i pár krásných vil z doby, kdy bylo místo teprve turisty objevováno a sloužilo jako letní byt pro bohaté lidi z pevniny.





Vzhledem k tomu, že zátoka je dobře chráněná a příliv a odliv není tak citelný a od moře neustále vane mírný vítr, je to ideální místo pro kotvení a pro jachting. Přístav v Port de Pollenca je jedním z největších na ostrově. Kotví tu i královské jachty a místní kotviště je tak vedle přístavu v Palmě druhým „královským“ přístavem. 




Port de Pollenca je také výchozím bodem pro výlet na Cap Formentor. Útes je nejsevernějším místem ostrova a dá se obdivovat jak svrchu po silnici, tak z moře z lodi. Na konci 19. století byl na útesu postaven maják. Výlet autem jsme sem nepodnikli, ale pluli jsme lodí okolo útesu a koupali se v zátokách, které nejsou z pevniny přístupné.


Žádné komentáře: