4.7.09

Víkend na suchu

V Čechách řádí lijáky, bouřky a bleskové povodně, tady nám taky začlo pršet, ale přesto byl tenhle víkend pro Mexiko na suchu. Sucho totiž nemělo tentokrát nic společného se sluncem na nebi, ale spíš se sluncem v lahvi tequily. V Mexiku se totiž volilo. A když se v Mexiku volí, tak se nepije.
Během volebních dnů platí tzv. Ley secco, tedy suchý zákon. Znamená to, že všechny obchody s alkoholem mají zavřeno, oddělení s alkoholickými nápoji v supermarketech jsou zabedněna a v restauracích se nanalévá nic s obsahem alkoholu. Asi proto, aby se voliči mohli rozhodovat u urny s čistou hlavou.
Tyhle dny už známe z Indie. Zatím co mexické suché dny se omezují téměř výhradně na dny voleb, v Indii to byly i různé náboženské svátky. A když se sečtou všechna náboženství, co jich Indové mají, mohl být dry day vlastně kdykoliv. Stávalo se nám, že jsme přišli do restaurace a majitel nám jen oznámil, že dneska u něj pivko nedostanem. Naštěstí indický obchodní duch byl často silnější než náboženské vyznání a majitel se dal přemluvit. To jsme pak popíjeli červené víno ze skleniček na Coca colu a pak za ten rozdíl platili nekřesťanský příplatek. V něm byla zahrnuta nejen majitelova odvaha odšputovat lahev vína, ale i naše neodkladná chuť na něco alkoholického.
My jsme víkend na suchu přežili ale bez újmy. V neděli se konala československá párty, na kterou se přítomní krajani včas zásobili pivkem v dostatečném množství. Takže v celém Mexiku bylo sucho a Čechoslováci... ti šli na pivo :-).

Žádné komentáře: