23.11.11

Ježíšek a ti ostatní


Už se to to „vánoční“, jak říkají Němci.  Právě zahájila sezóna vánočních trhů, adventních koncertů, svařeného vína a perníčků. Dnes odpoledne jsme to byli odstartovat v Gifhornu.  Gifhorn je naše okresní město, kam to máme asi 15 minut cesty a kde najdeme téměř všechno, co potřebujeme.

A do Gifhornu dnes přijel Santa. Teda, asi to nebyl Santa, ale Weihnachtsmann. Nebo to taky mohl být Mikuláš. Mám trochu v těch pánech v červeno-bílém úboru zmatek. A což teprve naše děti. Už v Mexiku jsme museli vysvětlit, že Ježíšek rozdává dárky u nás. Někam ale chodí o den později Santa Claus a někam zas podle mexických tradic až 6. ledna Tři králové. Přejali jsme také americkou tradici mít stromeček nazdobený celý advent – s vysvětlením,  že nás přece musí Ježíšek najít, když bydlíme tak daleko od Čech. No, a pobytem v severním Německu se nám k tomu přidal Weihnachtsmann. Postava, ze které se pak vylíhl Santa. Kdybychom bydleli v jižní části Německa, byl by taky Ježíšek a chodil by Mikuláš. Tady je Weihnachtsmann a Mikuláš tu prý až tak nechodí. 

V každém případě byl dnes na pěší zóně spatřen muž v červeném, s andělem v bílém,  na voze taženém dvěma grošáky, jak rozdávají dětem čokoládu. Ať už to byl kdokoliv, zahájil nám advent.

P.S.:  Adam mi dnes položil záludnou otázku? Když Ježíšek lítá s dárky, kde má složená křídla? A lítá vůbec? Kdo ví, ať nám to prozradí.

Žádné komentáře: