16.11.11

Svatomartinský průvod


 Lampion,  pracně zhotovený minulý týden, bylo nutné také provětrat.  A to v pátek 11. listopadu, na svátek svatého Martina. Vůbec nevím, jestli se kdysi u nás tento svátek také slavil. Tušila jsem jen z prvorepublikových knížek, že se pekly svatomartinské rohlíčky, ale jinak nic. První oslavu svatého Martina i s lampionovým průvodem jsme absolvovali již v Mexiku s německou komunitou. Tento rok to bylo podruhé. Říkám si, že když už byly zrušeny všechny ty průvody na Velkou říjnovou revoluci (naštěstí), nebylo by marné tuto tradici importovat i do Čech. Děti jsou z lampionů nadšené a proč jim trochu té předadventní radosti nedopřát.

Svatomartinský průvod v naší vesnici pořádala školka s kostelem a hasiči. Rozdělení rolí bylo následující – školka dodala účastníky malé i velké v hojném počtu, kostel zajistil duchovní stránku oslav a hasiči tu praktickou včetně toho, aby žádného účastníka průvodu nepřejelo auto a aby se všichni najedli a napili.
My, nepoučitelní cizinci, jsme opět přišli na začátek akce pozdě. Všude bylo napsáno v pět, a tak jsme do kostela vstoupili v pět. Všichni domorodí už spořádaně seděli na svých místech v kostelních lavicích a poslouchali krátké kázání. Vzhledem k velkému počtu dětí od nula do pěti let byl stručný a rychle se přešlo k divadelnímu zpracování pověsti o svatém Martinovi.  Svatý Martin byl voják a při kontrole stráží narazil na chudáka, který v noci mrznul a neměl co na sebe. Martinovi se ho zželelo, svým mečem přeťal svůj vojenský plášť a rozdělil se se žebrákem. Za to se mu druhou noc zjevil Ježíš s polovinou  jeho pláště. Dětem se divadlo moc líbilo a vůbec jim nevadilo, že Martin byl Martina, protože asi na základní škole došli kluci. Pak se zpívaly svatomartinské písničky – něco jako koledy, které se mají zpívat při průvodu, ale v kostele to lépe znělo. (Příjemně nás překvapilo, že Adam opravdu písničky uměl a i zpíval, i když si vzápětí řekl o simultánní překlad).

A pak se vyrazilo s lapionky. Hasiči zavřeli střed města a děti s lucerničkami měly volný průchod. Vypadalo to malebně, rodiče se při vyrábění lampionů velice snažili, a tak byly k vidění nejen myšičky, včeličky a ovečky (skupiny ze školky), ale i různí draci, strašidýlka, svatí Martinové a dokonce kočár i s Popelkou. Průvod pak dorazil do hasičské zbrojnice, kde se děti občerstvily párkem v rohlíku, a všichni se zahřáli teplým čajem. Takže tolik reportáž z naší první leiferdské společenské události. Možná, že při adventu bude ještě nějaká další.

Žádné komentáře: