29.11.11

Vánoce s jelenem

Četla jsem, že prý pražské vánoční trhy jsou ve znamení královských symbolů. Tady, v Německu, je letos hlavní vánoční dekorací jelen.Nikdy před tím mě nenapadlo, že vánoční deokorace podléhá módě. Ale andělíčci jsou letos úplně out.
První jeleni se vyrojili v září. Hezky na bílomodrém kostkovaném pozadí, jak se na dekoraci k Oktoberfestu patří. Ale v říjnu z obchodů nezmizeli. Právě naopak. Pomnožili se a přidali na variacích. Teda, možná se změnili, protože v říjnu to byl jelen alpský, reprezenant Bavorska a teď by to měl být spíše sob, věrný to tahoun saní Santa Clause. Jenže na to je má rozlišovací schopnost krátká. Já vidím pořád jen jelena.
Jelen, sob či co to teda je, je k dostání ve všemožných mutacích, barvách a materiálech. Ze dřeva jako ozdoba na stromeček, z kovu jako vykrajovátko na cukroví, z plyše jako hračka pro děti, z proutí téměř v životní velikosti nebo z vlny jako ozdoba na svetru.  Nebo na balicím papíru, hrnečcích, prostíráních nebo vánočních přáních.Jak je libo. A ve Wolfsburgu je vánoční trh v alpském stylu a tam prostě jeleni i sobi taky patří.  A co v Čechách, taky k vám už nějaký vánoční sob zaběhnul?


Žádné komentáře: