13.8.13

Mallorca - Klášter Lluc a Sóller

I druhý den, co jsme měli půjčené auto, jsme museli pořádně využít. Rozhodli jsme se pro výlet na severozápad, pohořím Tramuntana. Úzká silnička se točila po úpatích hor a občas nebyla moc široká, obzvlášť když se auto potkalo s autobusem případně s náklaďákem. Na cestě se musí počítat také s cyklisty, kterých je Mallorca plná. Nejsme žádní cyklističtí nadšenci, ale  pochopili jsme, že pro pumpičkáře je ostrov velice oblíbenou destinací. Kdo tedy rád jezdí na kole kilometry v členitém terénu a vysokých teplotách, hurá na Mallorcu.


První zastávku asi po hodině jízdy byl klášter Lluc. Toto důležité poutní místo je nejen oblíbeným turistickým cílem, ale člověk se zde může v klášterních budovách i ubytovat, případně se učit španělsky nebo anglicky. Pro poutníky je nejdůležitější zadní kaple klášterního kostela, kde je ukrytá černá madona. Pro studenty je důležité, že nebudou rozptylování lákáním moře, k tomu je to odtud pěkně daleko. Klášter je výchozím bodem turistických tras po pohoří Tramuntana a dá se odtud jít i na druhý nejvyšší vrchol ostrova, horu Massanella (1348 m.n.m). Kdo do kláštera zavítá ve školním roce, může si od 11 hodin vychutnat sborový zpěv místního chlapeckého sboru. Mimo jiné totiž klášter ukrývá i internátní školu pro chlapce a jejich sbor je světově proslulý.


Členité pohoří Tramuntana nabízí pěším turistům mnoho příležitostí k výletům. Chce to ale nejen dobré boty, ale také pořádnou zásobu vody. Občas se stane, že někde v horách narazíte i na osamocenou usedlost, ale jinak hory nejsou moc osídlené.


Sóller je největším městem v horách. Se svými 8 tisíci obyvateli tvoří důležité centrum severozápadu ostrova. Město leží sevřené v horách, obklopené olivovými a pomerančovníkovými háji. Hlavní atrakcí je kostel s hlavním náměstím plným restaurací, barů a cukráren a tramvaj. Tramvají se dá dojet jak k moři, do městečka Port de Sóller, tak i do hlavního města. Pro naše děti byla největší atrakcí cukrárna, kde nabízeli 40 druhů zmrzlin. A to neuhodnete, jakou z toho výběru ozkoušeli... vanilkovou, čokoládovou a jahodovou. :D

Žádné komentáře: