30.8.13

Jdeme do školy: První školní den



Už i v Čechách se to krátí. Poslední prázdninový víkend, a pak začne škola. A protože mám mezi známými spoustu rodin s dětmi ve věku Adama, tuším, že v rodinách prvňáčků narůstá nervozita. Jaké to bude první školní den? Jaká bude paní učitelka? A jací budou spolužáci? To je asi všude stejné a je jedno, v jaké zemi dítě do školy jde.

My jsme šli 10. srpna. A byla to sobota. Což pro mě bylo ze začátku překvapení. Prázdniny tu normálně skončily ve středu 7. 8., ale prvňáčci měli start posunutý až na víkend. Einschulungsfest, jak se tu prvnímu školnímu dni říká je oslava pro celou rodinu a proto se pořádá o víkendu. I my jsme to tak pojali a na oslavu k nám přijeli prarodiče v plném počtu. V pátek večer jsme si hromadně vyžehlili slavnostní oblečení, připili jsme si na zdar akce a natáhli několik budíků, abychom ten slavný den nezaspali. V sobotu jsme museli začít časně, protože přece jen 8 lidí na jednu koupelnu vyžaduje dobrou organizaci :)

První školní den tu začíná v kostele. Prostě významné události v životě člověka tu jsou s církví ještě stále spojeny. V devět hodin přesně byl kostel naplněný netrpělivými prvňáčky a jejich rozrušenými rodinnými příslušníky. Bohoslužba byla krátká a zaměřená hlavně na děti. Moc se nám líbilo, že pan farář se bavil přímo s prvňáčky, řečí pro ně srozumitelnou a jasnou. I dětem se to líbilo a velice hezky se do celé mše zapojili. Jako dáreček dostal každý začínající školák odrazkového andělíčka. Skoro všichni ho teď hrdě nosí připevněného na aktovce.

Po půlhodinové mši se pokračovalo do školní tělocvičny. Tam bylo velice těsno a poměrně nepříjemně. Bylo totiž už docela teplo a v tělocvičně se nedala otevřít okna. Děti z vyšších ročníků měly připraveny divadelní kus o snu dívky Lízy, která cestovala po různých, převážně nepřátelských zemích – zemi písmen, zemi čísel, zemi tvarů – a nikdo ji nikde nechtěl a nekamarádil se s ním. Bohužel nevím, jak ten dětský horor skončil. Na rozdíl od sedících prvňáčků jsem vzhledem k nedýchatelnému vzduchu musela odejít z tělocvičny před koncem. Omdlít se nakonec podařilo jiné matce, což dalo divadelnímu kusu punc autentičnosti. Vím, že děti cvičily divadlo celý školní rok a moc se snažily, ale bohužel narvaná tělocvična, 25 stupňů ve stínu a délka představení to snažení poněkud zhatily.  Ale školáčci vše přečkali, a pak mohli nastoupit ke svými učitelkám.

Paní učitelky si děti odvedly do tříd, kde byla první opravdová školní hodina. Rodinní příslušníci se zatím občerstvovali na dvoře školy kávou a sladkostmi, které upekly pilné matky dětí z vyšších ročníků. Po ukončení hodiny děti dostaly očekávané kornouty plné sladkostí a potřeb do školy. Pak mělo nastat hromadné fotografování, ale bohužel se nějak všechny děti i rodiče vymkli kontrole. Vzniklé fotografie jsou tedy malinko improvizované. Děti už toho měly dost a, buďme upřímní, rodiče taky.

 Přejeme všem rodičům budoucích prvňáčků pevné nervy nejen o prvním školním dnu. Nabijte baterie od foťáků, nařiďte si budíky a pořádně se nasnídejte. Bude to náročný den.

Žádné komentáře: